SIFO mäter tyckande, inte vetande

SIFO ville mäta och bedöma svenska myndigheter och ställde frågor om: övergripande värdering, personligt intryck, förtroende, kvalitet i myndighetsutövning eller tjänster samt framgång.

I topp ligger Lantmäteriet, Patentverket, Skatteverket, Konsumentverket och Naturvårdsverket. I botten ligger Skolverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

Vad har en sådan listning för värde? Hur många av de 6000 tillfrågade hade egen erfarenhet av dessa myndigheter, om hur många hade man snackat om runt fikabordet, hur många hade format sin uppfattning av det som media förmedlat? Är det verkligt vetande/kunskap SIFO mäter eller är det tyckandet som listats? Hur ska jag kunna bedöma Patentverkets kvalitet i myndighetsutövningen – om jag aldrig haft kontakt med dem? Om SIFO istället frågat Patentverkets kunder – då hade vi ju fått en riktigare bedömning.

Det vi kallar för ”medierad erfarenhet” – d.v.s. vi har inga egna upplevelser eller erfarenheter – men vi har läst om det i tidningen och kollat på Uppdrag Granskning – då vet vi. Då har vi fått medierad erfarenhet.

Undersökningen hade troligen fått samma resultat om Sifo hade kört en analys av hur myndigheterna framställs i media: positivt, neutralt eller negativt.

http://www.svd.se/myndigheterna-vi-har-mest-och-minst-fortroende-for/om/almedalsveckan-2015

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *