Vi lever i förvirringens tid

Har ni sett kille på gatan som har en pappersboll som han föser mellan tre tändsticksaskar? Publiken ska gissa under vilken ask bollen ligger och satsa en slant. Killen har sina kompisar bland publiken som satsar och vinner hela tiden. Man när någon annan satsar kommer förlusterna. Ibland låtsas killen klumpigt missa bollen, men det är ett trick. Spelaren tror sig ha sett under vilken ask bollen låg, men si, det var bara ett spel som lurade ögat.

Ryska turister sägs ha åkt runt på Gotland med rysk-registrerade bilar och frågat ut svenska militärer vad de sysslar med och vilka förband de tillhör. Svensk militär rapporterar om händelserna i media. Detta ger upphov till en diskussion om ryskt spioneri och att deras aktiviteter mot Sverige har ökat. Sedan kommer kritiken med förnuftsmässiga argument:

  • Är det rimligt att ryssarna gör så?
  • Vad kan ryssarna vinna på att agera på detta sätt?
  • Vad kan de få fram, som inte redan läst i öppna källor och i svensk press?
  • Inte särskilt troligt att det skulle röra sig om spioneri eller ovänliga aktioner från ett grannland.
  • Är inte militären ute för att öka sin budget (särintresset)?
  • Det måste vara ett utslag av russofobi… (psykiatrisk diagnos)

Ryssland och Sovjet har en lång tradition av att genom vilseledning underminera andra länders myndigheter, militär och media. Deras term för detta är maskirovka. Detta var troligen syftet, från första början, med de ryska bilarna på Gotland = Att agera klumpigt för att ifrågasätta militärens trovärdighet. Vilseledning och förvirring. Trovärdigheten har sjunkit för Sveriges media och myndigheter.

1 – 0 till Ryssland.

One thought on “Vi lever i förvirringens tid”

  1. Just idag 2016.10.01 har Rysslands svenskspråkige ambassadör låtit sig intervjuas och meddelade att allt prat om att Ryssland hotar Sverige är struntprat och utslag av russofobi. Jaså?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *