Här kommer ett nyhetsbrev om några nedslag ur Coronafloden. Vad annars, nu när vi glömt det amerikanska primärvalet, Mello och Gui Minhai? Det svänger fort…
Folkhälsomyndigheten – kortare
Förresten borde vi inte döpa om den myndigheten till t.ex. Folkhälsan? Tänker på en lastbil där hela sidan var täckt med texten ”LANDSTINGETS TVÄTTERIVERKSAMHET” istället för Landstingstvätten. I fortsättningen kommer jag att skriva Folkhälsan.
Tegnell är sååå bra och tydlig
… säger Agnes Wold i en lång intervju i DN/Lördag 28/3-20. Uttalandet kommer från en taxichaufför. Hon tillägger: ”Det är inte så att jag lyssnar på Tegnell för att han har en position. Bredvid honom står som vanligt medietränade människor som säger grejer som inte appellerar till mig.” Hur vet Wold vem som är medietränad eller inte? SvDs skarpa Maria Ludvigsson har sagt: ”Det finns två sorters medieträning: det som syns och det som inte syns.” Jag utgår (och hoppas) att Tegnell hör till den senare kategorin.
Tegnell
Alla åtgärder ska vara långsiktigt uthålliga, säger Folkhälsan. Klokt. Men frågan är hur långsiktigt uthållig Anders Tegnell själv är. Jag förstår att han har ett enormt värde för Folkhälsans kommunikation och svår att ersätta. Visserligen fyller Anders Wallensten ut rollen bra… Jag vet inget om Folkhälsans inre liv, men hoppas att de har en plan för en långsiktig försörjning av talespersoner som kan kommunicera lika bra som Tegnell. I brist på vaccin är det ju endast med kraftfull kommunikation som slaget mot viruset kan vinnas.
Den svenska modellen
I många sammanhang förs det unika med ”den svenska modellen” fram samtidigt som vi slår oss för bröstet. Men i dessa corona-tider ifrågasätts alltmer den avvikande svenska strategin för att hantera viruspandemin. Varför gör vi inte som tyskarna, italienarna… frågor som inte brukar ställas i andra sammanhang. Men nu..
Det är mycket som skiljer Sverige bland annat från sina närmaste grannar. Det är olika signaler vi får från Köpenhamn, Oslo, Helsingfors och Tallinn. För en estnisk parlamentariker skulle det vara otänkbart att avstå från sin rösträtt i Parlamentet – så som nu sker i Riksdagen som minskat antalet ledamöter till 50.
Kina har koll. Jaså?
”I Kina har alla siffror gått ner och folk går till jobbet igen.” Kina ljög från allra första början och så gör de även i fortsättningen. Troligen var alla siffror friserade där antalet sjuka och döda saknade flera nollor. Jag har, som Johan Esk i sin DN-krönika, svårt att tro på diktaturen som påstår att de nu har koll på viruset. Det är klart att siffrorna går ner när de upphör att testa uppenbart sjuka personer! Esk fortsätter: ”De fortsätter att manipulera bilden och jag kan inte förstå varför vi plötsligt ska se Kinas ledare som världens sanningssägare.”
https://www.dn.se/sport/johan-esk-varfor-ska-vi-plotsligt-tro-pa-kina/
Infallsvinkelförskjutning
I vanliga fall är den journalistiska utgångspunkten att ifrågasätta behovet av ”hårdare tag”. Nu är det tvärtom: den journalistiska utgångspunkten frågar varför inte fler hårdare tag och fler förbud införs.
Siffror och relationer
Just nu får vi besked om att 5466 insjuknat i COVID-19 och att 282 avlidit. Hela tiden siffror på den ”negativa” sidan. Men jag saknar helt de hoppfulla siffrorna om hur många som tillfrisknar (varför frågar ingen journalist om detta?). För att få lite relation till eländet vill jag påminna om att ca 90 000 personer dör varje år i Sverige, alltså ca 250/dag. För två år sedan var det ca 20 000 personer som fick det årets influensa och 450 dog av detta, trots att 50 procent av befolkningen hade vaccinerat sig.
Andra jämförelser: varje år dör ca 300 personer i trafiken och ca 1500 personer begår självmord. Det är den här sortens siffror vi måste ha i minnet när media försöker skrämma skiten ur oss med katastrofsiffror! Givetvis ska vi vara försiktiga och följa Folkhälsans råd och rekommendationer – men vi ska inte gripas av panik …