Ny trend: Hellre avböja medverkan än att diskutera jobbiga frågor

Regeringen vill inte låta BRÅ ta fram ny statistik över brottslighet och ursprung. När Agenda i SVT ville ha en debatt i frågan, avböjde S, MP och V att diskutera med SD.

Saken är den att den senaste officiella rapporten som undersökt hur stor andel av antalet brottsmisstänkta som är utlandsfödda är 12 år gammal.

I stället för politiker var det Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, som fick ta debatten med SD. Han ansåg inte att en ny undersökning skulle ge någon ny information, vilket ju är sensationellt ställningstagande från en vetenskapsman!

Här blev det istället öppet mål för SD, som lätt vann denna debatt.

I samma Agenda togs ett annat fenomen upp, nämligen att politiker helt enkelt vägrar att ställa upp i media. Just detta hände med BRÅ-inslaget där ingen ansvarig politiker ville ställa upp mot Mattias Karlsson från SD.

När Expressen ville höra kommentar från S och MP till sitt uteblivande, uteblev även detta svar …

Hur har MP, S och V (och de andra partierna, för den delen) tänkt sig hantera SD – genom att tiga ihjäl dem, eller?

Läste Lars Lindströms (Expressen) tweet: Tragikomiskt att SD inte kunde ställa upp i Agenda med sin rättsexpert Kent Ekeroth då han är delgiven misstanke om brott.

Aktuella länkar:

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-gor-agenda-inslaget-om-invandrare-och-brottslighet

http://www.expressen.se/nyheter/s-mp-och-v-vagrade-att-debattera-med-sd/

http://www.svt.se/agenda/invandrare-och-brottslighet-behovs-ny-statistik

One thought on “Ny trend: Hellre avböja medverkan än att diskutera jobbiga frågor”

 1. ”Bättre fly än illa fäkta” (gammalt svenskt ordspråk).

  Under hela den senaste valrörelsen var den förhärskande strategin för ”Sjuklövern” att isolera SD. Efter omsvängningen i migrationspolitiken för ett år sedan kunde man ändå tro att det skulle bli lite mer tillåtet att kommunicera med SD. Men tydligen icke. Det kan vara intressant att spekulera i orsakerna till den ovilja att delta som manifesterades av framförallt S, MP och V inför Agenda-programmet igår:

  – Man kanske anser att det räcker med att justitieministern tydliggjort att Regeringen inte har för avsikt att ge Brå i uppdrag att utreda frågan igen. Utan hinder av detta borde Brå på eget initiativ ha möjlighet att göra en förnyad studie. Dock anser även Brå:s utredare att en ny utredning knappast skulle ge några nya intressanta fakta. Det kan i sammanhanget vara intressant att jämföra lydelsen av Brå:s nya instruktion (2016:1201) med den föregående (2007:1170). Den alldeles nyligen (2017-01-01) upphävda instruktionen var mycket mer explicit kring Brå:s ansvar och uppgifter. Där stod t ex ”utveckla kunskapskällor om brott, brottsoffer och gärningsmän ” (2§ pkt3).

  – Regeringspartierna (och V) kanske chansar på att deras väljare inte tar del av alternativa media i en sådan utsträckning att de kan ifrågasätta partiernas hantering av integrationsfrågorna.

  – Regeringspartierna inser hur ”landet ligger” men har ingen aning om hur man ska rå på problemen, och då blir strategin att i första hand förneka problemen, och i andra hand att undvika offentlig debatt.

  – Många bedömare menar att det kommer att ta decennier att ”få ordning på Sverige”, med särskild hänvisning till förhållandena i utanförskapsområdena. Strategin för de nuvarande regeringspartierna blir då att bara hanka sig fram till valet 2018, förlora där, och grattis till de som ska försöka fixa till det här under nästa mandatperiod 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *