Ryskt informationskrig via media

Ett bra exempel på krig via media såg vi när Putins sändebud Sergej Markov fick uttala sig i svensk press. Och detta fick ske helt utan att få mothugg. Jag vet inte om publiceringen på detta sätt sker medvetet eller av pur naivitet. Bägge fallen är lika illa.

”Baltländerna ska vara rädda”

Ingressen från SvD artikel: ”Estland och Lettland har anledning att frukta Ryssland”. Det säger president Putins sändebud Sergej Markov till SVT:s Korrespondenterna. ”Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna”, säger Markov.

Hela artikeln: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/putins-sandebud-baltlanderna-ska-vara-radda_4089839.svd

Skickade artikeln för en estnisk kommentar, så här var svaret:

”Det är svårt att föreställa sig hur ett framtida krig kan se ut. Ett krig på baltiskt territorium känns meningslöst, det finns inga interkontinentala robotar, atom-ubåtar, ledningscentraler eller andra strategiska mål i Baltikum.

Men det är klart att det kan dyka upp ett hot ”á la Krim” när ingen utifrån förstår eller vill förstå vad som händer, förrän det är över.

Jag störs över att ryska aktörer, som Markov, så fritt tillåts sätta diagnosen på oss som russofober och hur Väst omringat dem. Sådana uttalanden borde inte få passera oemotsagda, för annars etableras deras världsbild.

I själva verket är det nog ingen som tror att Nato skulle ha expanderat österut eller börjat kritisera Rysslands politik, om Ryssland själv inte agerat så hotfullt som det gjort.  Vidare kan fråga sig varför Putins Ryssland agerar på detta sätt. Troligen för att visa sin makt, återskapa imperiet och låta andra dansa efter sin pipa.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *