Den falska balansen

Hur hanterar svensk media nyheter från Ryssland? Det pågår ett propagandakrig mot Sverige och där media är en viktig spelare. Vad ska vi kalla Tass för? Vad är Russia Today (RT) för något och ska vi överhuvudtaget referera till Sputnik? Det var frågor som behandlades på ett Timbro-seminarium idag.

Vi fick se ett antal exempel på hur händelser från bl a Krim beskrevs som något helt annat än vad det var. Det som först beskrevs som en frihetskamp, där ett parlament hade förklarat sig självständigt, visade sig vara ett skådespeleri regisserat från Kreml. Det handlade alltså inte om en klassisk befrielserörelse som ville bli av det koloniala oket!

Ett problem som togs upp var hur media ska hantera rena lögner. Ryssarna är mycket förslagna och det är inte alltid så lätt att avslöja en lögn. Men det vanliga metoden är ju ändå att vända sig 180 grader åt andra hållet för att väga upp en åsikt med en annan och där kanske sanningen ligger i mitten. Men då uppstår en ”falsk balans” – en metod som inte fungerar när den ena polen är en lögn, inte bara en avvikande åsikt.

Du är en idiot! Nej det är jag inte, låt oss komma överens att jag är halvidiot!

Det som förvånade mig mest under seminariet var TT:s Mats Johansson, som behandlade medias kvalitetskontroll på ett så uppgivet och slappt sätt. Ingen annan företrädare för en seriös näringsverksamhet skulle idag komma undan med ett uttalande om att de inte hade tillräckliga resurser, oerfaren personal (som gått utanför sin box) och när det ska det gå fort, så kan det bli fel, dvs när de återger lögner, rykten och propaganda.

Han sade dock att Sputnik var en ren propagandakanal som TT inte skulle använda sig av.

De andra som deltog var Stefan Olsson och Kalle Kniivilä. Samtalet leddes av Timbros Medieinstituts Mats Olin.

Se seminariet här: https://www.youtube.com/watch?v=5eD3xRlQLIA

Läs också SvDs ledare http://www.svd.se/desinformatsia-ar-ett-problem-for-svenska-medier/om/sakerhetsradet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *