Nyhetsbrev från din medietränare

Jag har ett litet nyhetsbrev som går till alla som jag medietränat, men även till andra intresserade. Det innehåller tips och reflektioner om sånt som strömmat fram genom mediefloden. Denna gång prövar jag lägga upp några notiser på min blogg istället. Om även du är intresserad av nyhetsbrevet, meddela mig på mart.maandi@jklgroup.com. Om du behöver medieträning, budskaps- och argumentationsutveckling: maila eller ring mig 0708 696 171. Det är sådant jag sysslar med hela dagarna.

 

Diktatur?

Johans Sjöstedt (V) tycks inte veta vad Saudiarabien har för statsskick och måste fråga statsministern om landet är en diktatur eller inte. För att fylla Sjöstedts kunskapsbrist kan jag rekommendera en utmärkt sida på nätet som heter www.landguiden.se där det står bl a följande: ”Saudiarabien är en absolut monarki och en islamisk stat… Politisk verksamhet är förbjuden och yttrandefriheten kraftigt beskuren.” Jag utgår ifrån att Sjöstedt är tillräckligt klipsk att han kan dra sina egna slutsatser av denna text. http://mobil.svd.se/nyheter/lofven-tvekar-om-saudiarabien_svd-4293245

 

Adjö, Häggis

När någon aviserar sin avgång, händer något märkligt: alla talar så väl om en. Nu finns det ju stor möjlighet att även Göran Hägglund blir både folkkär och landsfaderlig.

 

Guldbagge 1. Tugga tuggummi

Egentligen kan man tycka vad man vill om tuggummi, men det uppfattas som att man är lite dum. Det behöver inte alls vara så, men varför ta risken? Ett sådant exempel såg vi på Guldbaggegalan där en kvinna klev upp på scen för ett tacktal, utan att ha spottat ut innan. Twitter flödade över! Det kan ju finnas många anledningar till att använda tuggummi. Det luktar gott och man slipper bli torr i munnen – vilket ju är vanligt vid nervositet. Testa då ett knep jag lärt mig: Tänk intensivt på en syrlig citron, föreställ dig hur du biter i en klyfta och hur det smakar. Samtidigt kan du bita dig försiktigt i tungstepsen – och se, saliven flödar till och torrheten försvinner!

 

Guldbagge 2. Bästa kvinnliga huvudroll

på Guldbaggegalan gick till en transperson. Känns som en begreppsförvirring, varför inte en egen kategori? Och för att nu vara PK: är inte uppdelningen manligt/kvinnligt lite förlegat?

Det slår mig också hur dåliga framträdanden våra mest ansedda professionella artister levererar. Muntlig framställning och retorik verkar vara dagens bristvara. Och om man säger något på tre meningar, varför krävs det tre svordomar?

Kvällens bästa levererades av skådisarnas döttrar (hoppas de inte tar intryck av föräldrarna!).

Dessa presenterades av Aftonbladet på löpsedeln: ”Här sötchockar döttrarna”.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article20222948.ab

 

Guldbagge 3. Sverige är ett litet land

Guldbaggen, förresten, såg inte om kulturministern var där. Men det kanske hade blivit för mycket av en intern familjeangelägenhet av det hela… som tur var fick ju inte maken nåt pris för sin huvudroll. Hade ju varit lite bananmonarki annars.

Inga svar på icke-ställda frågor

Den förre svenske utrikesministern Carl Bildts räddningsaktion av den dödsdömde afghanske journalisten har skapat en del frågor som inte ställts – i alla fall inte besvarats. Hur kommer det sig att en dödsdömd person har möjlighet att hoppa på ett utländskt flygplan? Brukar inte dödsdömda personer sitta inspärrade i finkan? Det kittlar min nyfikenhet om att få veta mer när det bara står: ”Bildt hämtade mannen med bil och tog honom till flygplatsen där det svenska regeringsplanet väntade”.

http://www.dn.se/arkiv/nyheter/bildt-smugglade-ut-dodsdomd-student

 

Inte ens en tummetott på armlängds avstånd

Den rumänska socialministern höll ett rejält avstånd till det romska tiggeriproblemet vid sitt besök i Sverige. Hennes formuleringar var lysande intetsägande. Man var överens med svenska regeringen om ”att länderna ska underteckna en gemensam avsiktsförklaring”. Man har alltså inte ens skrivit på nåt, utan bara sagt att man avser göra det. Vidare sade ministern att de hade inlett flera program, däribland en strategi … Alltså inte ens en tummetott! Vidare sade sig ministern inte ha tid att se någon tiggare, vilket ju hade varit lätt på väg till limousinen.

 

Poängen först och att hålla tiden

Lyssnade på Riksdagens frågestund den 22/1. Förvånades av att dessa proffs talade så dåligt. Alldeles för högt tempo, skenande tal, otydlig diktion – men framförallt att de inte kunde hålla tiden. Talmannen var hela tiden tvungen att avbryta dem som gick över tiden. Det som hände var att nästan alla var tvungna att skippa sin poäng och slutknorr.

 

Kontaminasammanblandningar

”Vi behöver gräva närmare i den frågan”, sade finansminister Magdalena Andersson i en riksdagsdebatt. Uttrycket smittade av sig även till Erik Ullenhag, som körde samma formulering. Antingen ”gräva djupare” eller ”titta närmare”, heter det väl. Kommer att tänka på Refaat elSayed som sade: ”Vi simmar i alla i samma båt” eller ”Här ligger en gravad hund”.

 

Vi 5

Fem personer får frågan på Aftonbladets sista sida: Slösurfar du på arbetstid? Ett av svaren är: ”Ja, det hände ibland.” Personen är numera arbetssökande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *