Med lögnen som verktyg

Om de avslöjade dokumenten som publiceras i Novaja Gazeta skulle visa sig vara äkta visar de att Putin konstant ljugit om Krim och Ukraina. Gröna män var egentligen anonymiserade ryska soldater …

Visst har det varit propaganda från Kiev också, liksom från Kreml. För att hantera detta har rapporteringen i väst hela tiden försökt finna sanningen någonstans i mitten. Ett försök till att vara opartisk och objektiv, något som tillhör vår tradition. Viss kan det finnas lägen där två motstridiga läger kan beskriva något ur olika perspektiv för att sedan försöka hitta sanningen i mitten, som ett slags kompromiss, minsta gemensamma nämnare och möjligen win-win.

Men här möter vi något helt annat: där den ena parten konsekvent ljuger!

Det är som om du hamnar i diskussion med någon som säger att du är en idiot – och du inte tycker det – om du då ger med dig för att hitta en kompromiss – där ni enas om att du är en halvidiot – har ju din motståndare vunnit!

Jag förvånas över att så många förvånas över att Kreml använder lögnen som arbetsredskap i sin diplomati – och att väst inte blivit klokare med åren utan har gått på det i snart 100 år.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article20373175.ab

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *