Trångt i ”Sommars” bubbla

En god vän till mig, Aho Rebas, skrev en insändare i GöteborgsPosten nyligen. Den handlade om det trånga urvalet av pratare till årets ”Sommar” i Sveriges Radio. Jag tyckte det var så mitt-i-prick, så jag ville publicera det på min blogg. Jag fick lov till det. Här kommer den:

Stockholmare som sommarpratare

I dagarna har alla stora media presenterat listan på 68 personer som fått förtroendet att fritt underhålla radiolyssnarna en och en halv timma under sommaren – ett stort och ansvarsfullt privilegium.

”Sommar i P1” har stora lyssnarsiffror. Själv lyssnar jag gärna och många av programmen har varit intressanta, vissa t.o.m. briljanta. Ändå blir jag betänksam mot valet av sommarpratare. De som väljer – vilka de nu är – utgår tydligen från sin egen lilla slutna media-kändis-värld och inser inte att Sverige kryllar av begåvade, verbala och intressanta personer även utanför Stockholms tullar och medier. Några av sommarpratarna får t.o.m. återkomma gång efter gång pga redaktionens brist på perspektiv.

Radions egen lista över årets sommarpratare beskriver 11 personer som journalister eller författare, 19 personer som artister eller skådespelare och 5 som programledare – dvs totalt 35 eller över 50 procent från medievärlden! Inom kategorin intressanta forskare har man hittat 3 personer och, som i alla media numera, får vi lyssna till två kockar. Men varför platsar ingen lärare, sjuksköterska, chaufför, byggnadsarbetare, ekonom eller jurist? Jag lovar – det finns väldigt inspirerande sådana!

Trots att Stockholm bara är ungefär dubbelt så stort som Göteborg känner jag igen tre sommarpratare från Göteborg medan minst det tiodubbla hör hemma i Stockholm – men hur var det en stockholmsk partiledare uttryckte sig om lantisarnas begåvning?

Aho Rebas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *