Att kasta pigment i glashus

SVT granskade de största aktiebolagens styrelser ur ett etniskt mångfaldsperspektiv. De kallade uppdraget för #Vitabolag och ville veta hur många personer hade utomeuropeiskt ursprung. SVTs klassificering byggde på studier av CV:n, foton och annan research. I osäkra fall kontrollerade de med personerna själva. Undrar hur det där samtalet gick till: ”Du ser brun ut, har du varit på solsemester?

Granskningen kritiserades med rätta för att vara rasistisk. SVT försvarade sig med att allt fler pekar på att det faktiskt finns en strukturell rasism i Sverige som slår igenom på den svenska arbetsmarknaden.

Varför byggde SVTs undersökning av bolagsstyrelserna på att de skulle ”titta på foton”? Vad ville de ha fram genom dessa fotografiska studier: underexponerat eller överexponerat?

Det låter inte riktigt klokt! Hur hade det låtit om någon annan samhällsaktör hade gjort en likande studie: Polisen, socialen, politiskt parti eller kanske ett större börsbolag?

Men hur står det till i ”glashuset” med pigmenteringen i SVTs egen styrelse och vilka krav ställs på medlemmarna? Jo: ”Styrelseledamöterna ska vara personer som har god förankring i det svenska samhället, erfarenhet från olika kompletterande områden som kultur, folkbildning och näringsliv.”

Alltså inget som antyder att utomeuropeiska erfarenheter skulle efterfrågas i styrelsearbetet, utan god förankring i det svenska samhället.

Är det dags att damma av krumcirkeln, det instrument som rasbiologerna använde för att mäta människors skallar?

http://www.svt.se/nyheter/sverige/stor-brist-pa-mangfald-i-toppbolagens-styrelser

http://www.svt.se/opinion/article2707089.svt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=835873

#vitabolag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *