Varför klarade Belinda Olsson inte av Jimmie Åkesson?

Foto: Politikerveckan via Flikr

Det var bekymmersamt att SVT-Debatts Belinda Olsson inte klarade av att intervjua Jimmie Åkesson på ett anständigt sätt. När det går så snett, är risken stor att SDs opinionssiffror stiger till de höjder som Åkesson förutspådde i sitt tal i Almedalen igår.

Hela tiden kändes det något lurt med frågorna; vad var hon ute efter, vart ville hon komma? En utbränd man som fick frågor om sitt spelmissbruk eller något twitterfenomen (#Backasara, ”Backar du Sara?”) som varken publiken eller Åkesson visste något om eller hur frågan skulle hanteras. Belinda Olsson ville pressa honom till att ”backa Sara”. Vart skulle frågan leda om han svarat blankt ”ja”?

Vi såg hur sympatierna vändes till förmån för ”intervjuoffret”, där sparkarna riktades nedåt, från en elitperson mot den som var den svagare parten (utbränd spelmissbrukare). Detta skedde alltså i ett läge där SDs sympatisörer har en ”underdog-position” med en misstro mot eliter, etablissemang och samhälle. De kritiska frågorna motverkar sitt syfte och istället för att avslöja blottor i partiprogrammet avslöjas elitens övergrepp mot vanligt folk.

Jag har svårt att tro att Belinda Olsson var illa förberedd. Hon hade ju över 80 medarbetare från SVT på plats i Visby, så redaktionellt stöd borde hon ju ha fått.

Kan det vara så att hon är rädd för vad journalistkompisarna skulle säga om hon genomfört en korrekt intervju, utan att försöka ”sätta dit” Åkesson?

http://www.svt.se/nyheter/live/direkt-fran-almedalen-1?pid=171298956

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *