Rysk grannosämja

Egentligen är det lite märkligt att Ryssland har sina sympatisörer och vänner i övriga världen. Det finns ju många i Sverige som har sitt hjärta i Moskva, oavsett vem det är som sitter vid makten där. Kremls makthavare har ju växlat från Lenin och Stalin till Gorbatjov, Jeltsin och Putin. Men alltid tycks det finnas en hejarklack i Sverige. Det kan vara allt från gamla (fd?) kommunister till (fd!) ambassadörer som alltid ställer upp och vänder den andra kinden till – oavsett ovänligheten från öst.

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 13.41.08Men det verkar vara en ensidig kärlek. För Ryssland själv tycks inte bry sig om någon vänskaplig grannsämja. De använder konsekvent sina ambassadörer för att läxa upp och förolämpa sina grannar. Nyss var det Sverige som hotades i Nato-frågan. Nu är det Polens tur att få på käften: att det var polackernas eget fel att Andra Världskriget drabbade Polen och att Sovjets anfall var att slags självförsvar! Om detta skriver Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21480573.ab

Har svårt att tänka mig att detta skulle ske från något annat land: tänk er att Tysklands ambassadör i Frankrike skulle säga att det var fransmännens eget fel att tyskarna ockuperade landet i ett slags tyskt självförsvar! Och sedan tro att man har goda relationer med sina grannar. De ryska ambassadörernas uppgift tycka vara att sabba alla vettiga kontakter med sina grannar. Ordet diplomati har fått en helt ny betydelse på ryska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *