Hur röstar vi i ESC?

Läser en intressant mening på en blogg: ”Eurovision har länge plågats av blockröstning, där länder röstar på sina grannar.” Men hur funkar det egentligen? Är det verkligen så att ett land röstar på ett annat land och att länder håller ihop i olika block?

Jag funkar så här: Mina föräldrar flydde från Estland 1944. Själv föddes jag i Sverige sex år senare. Uppvuxen i Sverige, men har en estnisk kulturidentitet. Vem röstar jag då på i ESC? Sverige går ju inte att rösta på, så vem blir det då? För mig är det självklart att lägga min röst på Estland, oavsett låtens och artistens kvaliteter.

Tidigare år har kommentatorerna förvånat konstaterat: ”Oj, Tyskland ger Turkiet en tolva. Och där kom en tolva från Estland till Ryssland, trots vänskapen länderna emellan!”

Men sanningen är ju den att turkarna i Tyskland (de är ganska många!) lägger sin röst på sitt gamla land. Liksom alla ryssar i Estland (också ganska många) hejar på ”sin” sång. Ganska enkelt egentligen.

I takt med folkomflyttningarna i Europa, kommer vi se mer av detta. Svenskar i Norge röstar på Sverige. Finnar i Sverige röstar på Finland …

När den ryske sångaren tröstade sig med att han i alla fall vann ”folkets” röster – så var det troligen hans egna landsmän i förskingringen han ska tacka. I takt med den ryska utvandringen kommer allt fler ”länder” att rösta på sitt gamla land.

Nu när vi hör allt mer ryska på Stockholms gator, kommer ”Sverige” att rösta på Ryssland.

One thought on “Hur röstar vi i ESC?”

  1. Som utlandssvensk vill jag naturligtvis heja på Sverige – men om låten inte är bra skulle jag däremot inte rösta på Sverige… Det är i slutändan låtens och artistens kvalitet som bestämmer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *