Löfvens trick att komma undan en jobbig fråga

I dagarna har vi sett många intressanta intervjuer, när de politiska besluten överraskar oss. Tuffa frågor och emellanåt mycket skickliga svar. I SVT Aktuellt 24/11-15 fanns ett exempel på detta när Nike Nylander intervjuade statsSkärmavbild 2015-11-25 kl. 10.09.07minister Stefan Löfven om regeringens skärpta asylregler.

Stefan Löfven fick frågan: Om vi då som ett av världens rikaste länder … säger tillfälligt stopp. Vart ska de då som flyr från Assads bomber och IS terror, vart ska de ta vägen någonstans?

– För det första är det inte det vi säger … tillfälligt stopp … vi säger att vi sänker nivån för asylreglerna till samma nivå som miniminivån och internationella konventioner och EU-rätten. Det är det vi gör, så det är inte stopp. Men vi måste få ner antalet som söker asyl i Sverige kraftigt för att vi ska kunna ha ett hållbart mottagande och för att vi ska kunna stå upp för svensk välfärd.

– Tack så mycket, Stefan Löfven.

Kärnan i Nike Nylanders fråga var: Vart ska de ta vägen – lämnades obesvarad. Löfven kom undan med att koncentrera sig på de inledande påståendena i frågan – och lämnade kärnan ohanterad. Det hade varit mycket effektivare om Nike Nylander hade ställt en kort och rak fråga, vilket hade varit svårare för Löfven att undvika.

Va? Ska jag som medietränare sitta här och lära upp reportrarna att ställa tuffare frågor?  

http://www.svtplay.se/video/4983346/aktuellt/aktuellt-24-11-21-00-textat.

Det refererade avsnittet finns efter 9 minuter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *