Nyhetsbrev från din medietränare 200217

Denna gång tar jag upp några exempel som har att göra med yttrandefriheten – en vacker lag som vi tar för given. Jag vill, som du vet, hjälpa dig att utnyttja din yttrandefrihet så att dina budskap landar rätt. Hör gärna av dig om du behöver hjälp med medieträningar, föreläsningar eller krisrådgivning genom att maila till mart@maandi.se. Det hör nyhetsbrevet går ut direkt till dem som jag medietränat eller till dem som vill ha det. 

Diktatur och diplomati

Ambassadören för Folkrepubliken Kina har flera gånger gått över gränsen när ambassaden försökt påverka svensk media. Nu får han, med rätta, bannor för detta och har uppkallats till UD. Vanligtvis är dessa möten omgärdade av ”tyst diplomati”. Nu sker detta helt öppet, vilket kan vara överraskande för diktaturens folk som är vana att jobba i censurens skugga. Att bringa ljus över deras agerande är nog det bästa motmedlet på deras påverkansförsök.
SVT Nyheter

I Kina stänger man ner…

För många år sedan hade jag en svensk kund som hade tillverkning i Kina och deras produkter fick (obefogad) kritik av ett svensk mediehus. Fick då en del frågor från kinesiska myndigheter (sic!), där de inte förstod sig på svensk media.
– Can’t you just shut them down?
– No, we have freedom of speech …
– What?

Kinesisk mjuk journalistik

Kina utövar sin ”soft power” genom att utbilda andra länders journalister. I senaste ”Journalisten” beskrivs hur nigerianska journalister får lära sig ”konstruktiv journalistik” – vilket innebär en mer lösningsorienterad positiv bild. Alltså i motsats till den västerländska synen på Afrika som handlar om svält, katastrofer, krig, terror och utrotningshotade djur. Det är det kinesiska kommunistpartiets syn på saken som man lär ut till afrikanska journalister. Soft power kan ju betyda att man är mjuk mot de styrande …
Journalisten (dessvärre en låst artikel)

Licenspengar till propaganda 1

Public servicebolaget UR köpte in en ”dokumentärfilm” om Tibet som sprider kommunistpartiets propaganda rakt av i Kunskapskanalen. UR sägs ha sett filmen som oproblematisk. UR:s inköpare tycks dock ha en problematisk syn på det demokratiska underskottet i Folkrepubliken Kina. Inköpet av filmen sätter återigen fokus på public service’s ifrågasatta oberoende. Efter kritiken i radioprogrammet ”Medierna” har dock filmen tagits bort från SVTplay.
SR Medierna

Licenspengar till propaganda 2

”Medierna” fortsätter sin granskning av UR och hittar en film om Hare Krishna, producerad av Hare Krishna. Och återigen ska URs rutiner ses över… Jag förstår inte att UR slarvar och tar sådana risker som leder till kritik…
SR Medierna

Ett vanligt slaskord

”Hur tänker du” är den vanligaste frågan i en intervju – och detta smittar även av svaret som fylls av ”jag tänker…” I ”Lundströms Bokradio” tappade jag räkningen…
SR Lundströms Bokradio

Von oben

Förra veckans snofsigaste överklass-svar kommer från professorn, genus- och teatervetaren, hbtq-ikonen och grundaren av Feministiskt Initiativ, Tiina Rosenberg: ”Jag tillbringar ju mycket tid på en anspråkslös och stenig liten ö i den grekiska arkipelagen, med 225 pers grekisk arbetarklass som bor där. Och så är vi några stycken pensionärer, folk i sina bästa år skulle man kunna säga … lite avdankade kulturarbetare och akademiker som vandrar i bergen och yogar …”
Allt medan en storögd grekisk arbetarklass förvånat ser på, antar jag …
SR Söndagsintervju 9 februari 2020

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *