Skrota licensen och gör om SVT till betalkanal

Vad sägs om att låta SVT sända kodade program, där endast de som betalat TV-licensen på 2 076 kronor/år kan se programmen? Det skulle alltså vara valfritt för publiken: betala och titta. Betalar du inte, får du inte se SVT-programmen. Precis som på andra betalkanaler: Netflix, HBO och liknande.

För den som inte vill betala, får nöja sig med gratiskanalerna (TV3, TV4 och liknande) där reklamen betalar för ditt tittande.

SVTs nuvarande system känns föråldrat och inkonsekvent, att programmen tillgängliggörs som public service – där alla kan se, trots att många inte betalat den obligatoriska avgiften. När systemet infördes, fanns ju inte de system för kodade program som är möjliga idag. Istället infördes ett dyrt och personalkrävande system med kontrollanter som sprang omkring med antenner i bostadsområdena.

Ett kodat public service skulle skapa ett renare system, där den som vill betala får del av programutbudet och den som inte vill betala, slipper. Detta skulle också vara ”apparatoberoende” – vi skulle slippa diskussionen om någon tittar på SVT via sin dator eller padda – vilket ju varit uppe i domstol nyligen. Vi skulle också slippa jakten på licensskolkare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *